Welkom bij
Datum: 31 maart 2025
BEGRIPSBEPALING
Artikel 1 Clubcompetitie De clubcompetitie betreft een competitie, bestaande uit 1 of meer competitieronden van elk een aantal zittingen gedurende de periode van september t/m mei. Combipaar Paar, bestaande uit 2 spelers van ingedeelde paren. Gastpaar Paar, bestaande uit 2 niet ingedeelde spelers. Gemiddelde De gemiddelde score in een zitting, zijnde 50% in een parenwedstrijd of 0 IMPs in een butlerwedstrijd of een viertallenwedstrijd. Gemiddelde-min De gemiddelde score van een paar in een zitting, met een maximum van 40% in een parenwedstrijd of -2 IMPs in een butlerwedstrijd of -3 IMPs in een viertallenwedstrijd. Gemiddelde-plus De gemiddelde score van een paar in een zitting, met een minimum van 60% in een parenwedstrijd of +2 IMPs in een butlerwedstrijd of +3 IMPs in een viertallenwedstrijd. Invalpaar Paar, bestaande uit 1 speler van een ingedeeld paar en 1 invaller. Overmacht Het paar wil wel, maar de spelers kunnen door een onverwachte en onoverkomelijke situatie niet deelnemen. Ronde Een deel van een zitting, waarin spelers een aantal spellen afspelen zonder van plaats te wisselen. Technische Commissie Commissie die competities en wedstrijden organiseert en daarmee uitvoerend orgaan is van dit wedstrijdreglement. Verder te noemen TC. Verenigingsbestuur Bestuur van de vereniging, door de ledenvergadering belast met toezicht, controle en naleving van dit wedstrijdreglement. Verder te noemen VB. Wedstrijdleiding Eén of meer door de TC aangewezen personen, die de clubcompetitie leiden. Verder te noemen WL. Wedstrijdreglement Door de ledenvergadering vastgesteld reglement voor de organisatie van competities in de vereniging. Zitting Aantal ronden met een zeker aantal spellen, waarna de ranglijst van de deelnemers wordt opgemaakt.
ALGEMEEN
Artikel 2 a. Conform artikel 19 van het Huishoudelijk Reglement heeft het VB de zorg voor het organiseren van wedstrijden gedelegeerd aan de TC.
b. De wedstrijden worden gespeeld volgens: 1. het Competitie- en Wedstrijdreglement van de NBB; 2. de Algemene aanvullende bepalingen van de NBB; 3. dit wedstrijdreglement;
c. Dit reglement is van toepassing op de clubcompetitie.
d. Ieder lid van de vereniging, dat deelneemt aan de clubcompetitie binnen de vereniging, wordt geacht het wedstrijdreglement te kennen.
e. Een nieuw/gewijzigd reglement gaat in op de eerstkomende zitting na de datum van vaststelling in de Algemene Ledenvergadering.
OPZET CLUBCOMPETITIE
Artikel 3 a. Voor aanvang van de clubcompetitie zal worden aangegeven: 1. de voorwaarden voor het clubkampioenschap (zie artikel 10); 2. uit hoeveel competitieronden de clubcompetitie is opgebouwd; 3. uit hoeveel zittingen elke competitieronde bestaat; 4. hoeveel gespeelde zittingen vereist zijn om in de eindstand van een competitieronde te worden opgenomen (ca. 75%); 5. welke competitieronden er op basis van een paren, butler en/of viertallen telling worden gespeeld; 6. in hoeveel competitieronden een speler in de eindstand moet staan om voor het clubkampioenschap in aanmerking te komen.
b. 1. Een zitting bestaat uit 24 spellen. 2. Een zitting bestaat uit 6 ronden van 4 spellen of 8 ronden van 3 spellen.
c. 1. Het aantal lijnen tijdens een zitting is afhankelijk van het aantal deelnemende paren: ● bij <=19 paren wordt in 1 lijn gespeeld; ● bij 20-35 paren wordt in 2 lijnen gespeeld; ● bij >=36 paren wordt in 3 lijnen gespeeld. 2. De grootte van de lijnen zal niet meer dan 2 paren verschillen.
d. Het aanvangstijdstip van de zitting is 19:30 uur.
e. Een ronde duurt 7½ minuut maal het aantal te spelen spellen + 2 minuten wisseltijd. Het begin en einde van een ronde worden bepaald door de signalen van de klok. Indien op dat moment het spelen aan een tafel nog niet is beëindigd, gaat voor deze tafel de ronde door tot daar wordt gewisseld.
f. Een kloksignaal, ingesteld op 4 minuten voor het einde van de ronde, geeft aan dat de resterende tijd mogelijk onvoldoende is om aan een nieuw spel te beginnen. Als één van de spelers aan tafel om die reden niet wenst te beginnen aan een nieuw spel, dan wordt dit spel niet gespeeld (zie verder artikel 8c).
g. De WL is bevoegd aan één of meer tafels extra tijd toe te staan als speciale omstandigheden (arbitrage, onklaar bord e.d.) daartoe aanleiding geven.
h. Na de 3e (6×4) of 4e (8×3) ronde is er een pauze van 7 minuten, inclusief 2 minuten wisseltijd.
i. Een paar dient over over 2 volledig ingevulde systeemkaarten te beschikken en deze ongevraagd bij aanvang van de ronde op tafel te leggen.
INSCHRIJVING
Artikel 4 a. Een paar, dat zich heeft opgegeven voor een competitieronde, wordt als een ingedeeld paar getypeerd. Van een ingedeeld paar wordt zonder tegenbericht verwacht dat het op de zittingen van de competitieronde (tijdig) aanwezig is.
b. Een nieuw paar meldt zich tijdens de competitieronde: 1. Het paar wordt als ingedeeld paar in de stand opgenomen. 2. De resultaten tellen vanaf de zitting dat het nieuwe paar samen speelt. Eerder door een van beide spelers in dezelfde competitieronde behaalde resultaten tellen niet mee voor het nieuwe paar.
c. Een ingedeeld paar gaat uit elkaar tijdens de competitieronde: Het paar wordt als ingedeeld paar uit de stand verwijderd.
VERHINDERING
Artikel 5 Men dient bij verhindering de TC en de eigen partner zo spoedig mogelijk in te lichten; dit dient uiterlijk om 17:00 uur op de wedstrijddag te geschieden.
Artikel 6 a. Een paar, dat ten aanzien van artikel 5 in gebreke blijft, wordt gestraft door het in de eerstvolgende zitting behaalde percentage te verminderen met 1% punt (bijv. 49% wordt 48%).
b. De TC is bevoegd om de in artikel 6a genoemde maatregel achterwege te laten als, naar de mening van de TC, sprake is van overmacht.
INDELING
Artikel 7 a. De indeling in een zitting vindt als volgt plaats:
1. In zitting 1 en 2 van elke competitieronde worden de paren handmatig ingedeeld op basis van het laatst behaalde resultaat in een vorige clubcompetitie/competitieronde. 2. Vanaf de 3e van elke competitieronde worden de paren automatisch ingedeeld op basis van de (ladder)stand in de lopende competitieronde. 3. Paren, waarvan geen laatst behaald resultaat bekend is, worden ingedeeld in de lijn die het best past bij het speelniveau van het paar; dit naar het oordeel van de TC. 4. Het streven is er op gericht om lijn A uit 12 of 13 paren te laten bestaan. Daarvan kan worden afgeweken als het totale aantal paren daarvoor te klein of te groot is. 5. Indien het totale aantal paren oneven is zal de lijn met het laagste aantal gemiddelde stilzits de stilzittafel bevatten. Wanneer het laagste aantal gemiddelde stilzits in alle lijnen gelijk is zal de laagste lijn de stilzittafel bevatten. 6. In een lijn met een oneven aantal paren zullen de paren met het minste aantal stilzits een stilzittafel krijgen. 7. Indien gewenst, én schema-technisch mogelijk, zal een zittafel worden toegekend aan een paar met fysieke problemen.
b. Gelegenheidsparen worden als volgt ingedeeld:
● Een combipaar speelt in de lijn van het hoogst gerangschikte ingedeelde paar. ● Een invalpaar speelt in de lijn van het ingedeelde paar. ● Een gastpaar speelt in de lijn, die het best past bij het speelniveau van het paar; dit naar het oordeel van de TC.
c. Een speler, waarvan het niveau niet bekend is, wordt ingedeeld op basis van onderstaande richtlijn:
● paren, spelend in bondscompetitie of Hoofdklasse van een District, worden ingedeeld in lijn A; ● paren, spelend in de Eerste Klasse van een District, worden ingedeeld in lijn B; ● paren, spelend lager dan de Eerste Klasse van een District, worden ingedeeld de laagste lijn; ● paren, niet spelend in bonds-/districtscompetitie, worden door de TC ingedeeld.
d. De TC kan per zitting besluiten om voor beginners een extra lijn te creëren. Die lijn moet dan wel uit minimaal 8 paren bestaan, dus aanvulling met niet-beginners is denkbaar.
TELLING
Artikel 8 a. 1. Indien een paar door overmacht tijdens een zitting uitvalt:
a. vóór aanvang van de 2e ronde wordt het paar uit de zitting gehaald en vervallen de tegen dit paar behaalde scores.
b. na aanvang van de 2e ronde blijft het paar in de zitting met voor elk niet-gespeeld spel een kunstmatige arbitrale score van 50% (butler: 0 IMPs). De tegenstanders van het uitgevallen paar krijgen voor elk niet-gespeeld spel een kunstmatige arbitrale score van Gemiddelde-plus.
2. Indien een paar niet door overmacht tijdens een zitting uitvalt:
b. na aanvang van de 2e ronde blijft het paar in de zitting met voor elk niet-gespeeld spel een kunstmatige arbitrale score van Gemiddelde-min, waarbij de zittingsscore maximaal 40% (butler: -48 IMPs) mag zijn. De tegenstanders van het uitgevallen paar krijgen voor elk niet-gespeeld spel een kunstmatige arbitrale score van Gemiddelde-plus.
b. Het door een combipaar behaalde zitting resultaat wordt aan beide ingedeelde paren toegekend met een minimum van het eigen gemiddelde, verminderd met 3%.
c. Zolang een paar niet heeft deelgenomen, wordt een gemiddelde van 50% verondersteld.
d. Een spel, dat volgens het schema niet wordt gespeeld (o.a. wegens tijdgebrek), wordt ingevuld als NG (Niet Gespeeld), tenzij een van de spelers aan tafel van mening is dat een arbiter mogelijk een arbitrale score moet invullen.
e. In het belang van een juiste zitting uitslag is de WL gemachtigd om een foutief ingevulde score te corrigeren. Een dergelijke wijziging vindt slechts dan plaats indien de fout onomstotelijk blijkt uit de beschikbare gegevens. De TC zal de betrokken paren bij eerste gelegenheid hierover informeren. De wijziging zal uiterlijk bij de eerstvolgende zitting aan de leden kenbaar worden gemaakt.
PROTESTEN
Artikel 9 Met betrekking tot protesten gelden de volgende bepalingen:
a. Indien spelers het niet eens zijn met een arbitrale beslissing dan kunnen zij, tot uiterlijk een kwartier na het bekend worden van de persoonlijke uitslag, een protest indienen bij de betrokken arbiter. Deze arbiter stelt hiervan het bestuur op de hoogte.
b. Het bestuur stelt vervolgens in overleg met de WL een Protestcomité samen. De betrokken arbiter en spelers maken hier geen onderdeel van uit.
c. Op basis van de beschikbare argumenten, aangereikt door de betrokken partijen, neemt het Protestcomité een beslissing en deelt die aan de betrokken partijen en arbiter mee.
d. Tot uiterlijk op de dag na de zitting kan een paar bezwaar maken tegen resultaten op de spellen. Indien daarbij, op basis van de beschikbare gegevens, niet is vast te stellen of het bezwaar terecht is, is instemming van de tegenpartij vereist. Indien de tegenpartij op dat moment niet meer aanwezig is, blijft de geregistreerde score gehandhaafd.
e. De betrokken speler(s) en/of arbiter kunnen vervolgens nog in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van de Nederlandse Bridge Bond. Deze toetst overigens alleen op procedurefouten bij de arbitrage en de afhandeling van het protest, niet op de bridge-inhoudelijke toepassing van de Spelregels.
CLUBKAMPIOENSCHAP
Artikel 10 a. Op basis van de resultaten in de clubcompetitie wordt jaarlijks de clubkampioen vastgesteld.
b. Op basis van de eindstand van elke competitieronde worden aan alle daarop voorkomende spelers plaatsingspunten toegekend. Het aantal toe te kennen plaatsingspunten is gelijk aan de rang, die het paar in de eindstand inneemt.
c. Bij de toekenning van plaatsingspunten voor de niet-gespeelde competitieronden wordt uitgegaan van de door de speler behaalde plaatsingspunten in de wel gespeelde competitieronden. Voor de niet-gespeelde competitieronden ontvangt de speler het gemiddelde aantal plaatsingspunten van de wel gespeelde competitieronden.
d. Indien de 1e plaats wordt gedeeld, zal het hoogste gemiddelde percentage van de betrokkenen bepalend zijn voor het clubkampioenschap. Dit gemiddelde percentage wordt als volgt berekend: van elke meegetelde competitieronde wordt het eindstandpercentage vermenigvuldigd met het aantal in die competitieronde gespeelde spellen. Vervolgens worden deze uitkomsten getotaliseerd en gedeeld door het totaal aantal gespeelde spellen van de meegetelde competitieronden.
e. Voorwaarden om clubkampioen te worden:
1. De speler moet zijn opgenomen in de eindstand van tenminste 3 competitieronden (zie artikel 3a4). 2. De speler moet aan het einde van de clubcompetitie lid zijn.
SLEMCOMPETITIE
Artikel 11 a. Op basis van de resultaten in de clubcompetitie wordt jaarlijks de slemkampioen vastgesteld.
b. Alle zittingen in de clubcompetitie tellen mee voor dit klassement.
c. Voor elk geboden slem worden punten toegekend volgens onderstaande tabel:
d. Winnaar is het lid, dat aan het einde van het seizoen bovenaan staat op basis van de in artikel 11c toegekende punten.
e. Na elke zitting wordt de tussenstand bekendgemaakt.
SLOTBEPALINGEN
Artikel 12 Hoogst Ongebruikelijke Methoden (HOM) en bruine Sticker Conventies (BSC)zijn niet toegestaan.
Artikel 13 Meesterpunten worden per zitting per lijn automatisch toegekend op basis van de club(paren)tabellen.
Artikel 14 In alle gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, beslist het VB na overleg met de TC.
Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering op 31 maart 2025.
Bijgaand de agenda en de stukken van de Algemene Ledenvergadering, die op maandag 31 maart 2025 om...
Het filmpje Hoe hoort het eigenlijk? geeft een indruk hoe het er aan een bridgetafel aan toe gaat. Lees meer...
Een initiatief van de Gorcumse bridgeverenigingen. Tijdens de coronaperiode begin 2021 konden er...